Erasmus Policy Statement

Cod Erasmus: RO BUCURES43

Participarea la ERASMUS+

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti (UNSTPB) este o universitate comprehensiva infiintata prin comasarea Universitatii POLITEHNICA din Bucuresti cu Universitatea din Pitesti care isi asuma misiunea de a pregati specialisti in diferite domenii, capabili de a utiliza cunostinte stiintifice, tehnice si cultural-umaniste valoroase, de a contribui la progresul tehnologic, economic si social-cultural al societatii romanesti si al lumii contemporane. UNSTPB asigura realizarea unui invatamant de performanta, dezvoltat si perfectionat printr-o complexa activitate de cercetare conform exigentelor cu mijloacele oferite de societatea moderna informationala, promoveaza forme de pregatire adaptate cerintelor unei societati in plina competitie, in acelasi timp cu promovarea echitatii in spatiul multi-cultural al Comunitatii Europene.

UNSTPB intelege importanta pregatirii studentilor in cadrul Spatiului European al Educatiei si isi propune sa reprezinte un nucleu international de colaborare si o institutie care formeaza specialisti adaptabili piata europeana a muncii, Programul ERASMUS+ fiind un instrument foarte important in atingerea acestor deziderate. Totodata, UNSTPB urmareste sa isi consolideze pozitia de universitate europeana, cu accent pe performanta, internationalizare si interculturalitate.

Cu o experienta internationala bogata, universitatea noastra isi propune sa creeze oportunitati si competente pentru studenti si sa creasca gradul de angajare al specialistilor pe care ii formeaza pentru piata Europeana, astfel incat rezultatele procesului de formare sa poata sprijini o dezvoltare inteligenta si sustenabila.

Prin intermediul mobilitatii ERASMUS+, se urmareste imbunatatirea abilitatilor studentilor romani de a vorbi foarte bine cel putin o limba straina de circulatie internationala, respectiv de a invata o a doua limba straina prin experienta participarii la cursurile universitatilor partenere si prin interactiunea cu nativi din tara gazda. Totodata, aceasta interactiune este menita sa ajute studentii sa dobandeasca sau sa imbunatateasca abilitati de comunicare si de organizare extinse.

Schimbul de experienta al cadrelor didactice prin mobilitatile de predare va ajuta universitatile partenere sa continue identificarea de solutii pentru modernizarea si dezvoltarea programelor de invatamant, eventual pentru organizarea in comun a unor cursuri de scurta durata. Programul ERASMUS+ creaza oportunitatea ca cele mai recente idei si aplicatii concrete sa fie diseminate astfel incat UNSTPB sa gaseasca parteneri pentru subiecte comune in scopul participarii la programele de cercetare europene.

Programul ERASMUS+ constituie o oportunitate pentru studentii eminenti, in special a celor cu posibilitati materiale reduse, care pot sa beneficieze de experienta internationala, sa intre in contact cu valorile europene, sa constientizeze diversitatea Europei sipatrimoniul sau cultural. Consideram ca aceasta oportunitate este un ajutor incomensurabil pentru a asigura un mediu echitabil pentru toate categoriile sociale, in special a persoanelor defavorizate (cu posibilitati materiale reduse, cu dizabilitati etc.), de integrare intr-un spatiu comunitar al diversitatii.

Programul ERASMUS+ este o componenta importanta a strategiei internationale a universitatii. Prin aceasta, UNSTPB dezvolta si extinde programele de studii in limbi straine, sustine dezvoltarea de programe internationale comune si de dubla diploma, desfasoara proiecte de diploma si disertatie in colaborare cu universitatile partenere şi agenti economici, incheie acorduri pentru teze de doctorat in cotutela şi sustine din fonduri proprii invatarea de limbi straine si testarea in vederea obtinerii certificarilor oficiale, astfel inca sa contribuie la dezvoltarea stiintei si tehnologiei in spatiul comunitar.

Programul ERASMUS+ va continua sa fie implementat in UNSTPB prin reguli clare si transparente, care sa ofere posibilitatea oricarui student sau cadru didactic sa fie la curent cu actiunile si oportunitatile acestui program. In acest scop, pentru diseminarea informatiilor se vor folosi pagina web a universitatii, www.upb.ro, precum si paginile de social media.

Strategie, obiective și impact

Mobilitatea studentilor si personalului academic este deja unul dintre indicatorii dupa care universitatea isi masoara dimensiunea internationala. In cadrul acestei actiuni, universitatea urmareste sa isi creasca vizibilitatea pe pietele educationale din strainatate (un obiectiv important al strategiei universitatii) pentru a atrage un numar cat mai mare de studenti straini. Acest lucru in mod traditional se realizeaza prin participarea la targuri educationale internationale dar si prin dezvoltarea recurenta a unor campanii de promovare in campusurile locale dar si pe retelele de socializare. Un alt obiectiv il reprezinta consolidarea si extinderea programelor de studii in limbi straine, inclusiv prin dezvoltarea de programe joint degree si double degree cu universitatiIe din Uniunea Europeana.

Prin strategia sa pentru urmatoarea perioada, UNSTPB si-a propus sa isi creasca vizibilitatea ca „Universitate Europeana”, astfel incat profilul acestui nou model de universitate prezinta un interes pentru studenti si mediul de afaceri. In acest sens universitatea participa in proiectul european privind universitatile europene, fiind membra a proiectului EELISA.

In implementarea Programului ERASMUS+ un rol important il are Facultatea de Inginerie in Limbi Straine,https://fils.upb.ro/ro/erasmus-incoming/, unde programele de invatamant sunt organizate in limbile engleza, franceza si germana. Aceasta permite studentilor straini sa gaseasca in UNSTPB o gama larga de discipline compatibile cu cele de la universitatile lor de origine.

Pentru a-si extinde parteneriatele de dubla-diploma, universitatea a creat o platforma dedicata studentilor care vor sa obtina o astfel de diploma. Acest demers va oferi beneficii in cadrul actiunii„Erasmus Mundus Joint Master Degrees” si va fi complementar demersurilor de promovare internationala a universitatii.

Pe directia inovarii stiintifice, universitatea isi propune valorificarea la nivel international a infrastructurii de cercetare proprie prin includerea centrelor si laboratoarelor de cercetare in proiecte internationale, alaturi de universitati si companii din Europa si din lume. Partenerii ERASMUS+ sunt invitati in UNSTPB pentru schimb de experienta, respectiv pentru a dezbate cele mai stringente subiecte, cu scopul de a crea noi oportunitati de cercetare in cadrul proiectelor Horizon Europe.

In ceea ce priveste modernizarea invatamantului, universitatea isi doreste sa participe la procesul de digitalizare al educatiei la nivel European precum si la dezvoltarea instrumentelor digitale care faciliteaza cooperarea internationala. Aceste instrumente necesita atat reglementare cat si implementare la scara larga. De asemenea, prezenta universitatii in diferite organisme europene reprezinta o dovada a interesului pe care universitatea il acorda la formularea politicilor si modelarea Spatiului European al Invatamantului.

Indicatori

Programul ERASMUS+ este actiunea cea mai de succes a Uniunii Europene in domeniul educatiei, iar UNSTPB prin cele doua institutii care au fuzionat, a beneficiat de oportunitatile pe care acesta le ofera pentru a stabili parteneriate cu universitati si companii atat din Europa cat si de pe celelalte continente. Prin cresterea numarului de parteneriate si sporirea interactiunilor cu parteneri strategici, universitatea urmareste sa intensifice schimbul de experienta al cadrelor didactice, sa continue sa armonizeze planurile de invatamant si continutul disciplinelor astfel incat sa creasca compatibilitatea cu partenerii sai si sa asigure diversitate pentru studenti.

Programul ERASMUS+ continua sa fie o punte intre echipe de specialisti din universitatile partenere care le permite sa extinda colaborarea in zona cercetarii, pentru realizarea in comun de proiecte europene si pentru publicare de lucrari stiintifice de anvengura. Rezultatul acestei colaborari este cuantificabil la nivelul universitatii prin numarul de lucrari publicate si proiecte realizate.

Prin participarea la programul ERASMUS+, universitatea urmareste sa creasca numarul studentilor romani care vor efectua cel putin o mobilitate in cele trei cicluri de invatamant (licenta, masterat, doctorat). In acest sens, pentru aincuraja studentii sa ne reprezinte in strainatate, prin programele de mobilitate ERASMUS+ de studiu si plasament, UNSTPBa implementat acordarea unui sprijin financiar suplimentar din fondurile proprii.

Totodata, se va urmari continuarea cresterii numarului de studenti incoming ca strategie a internationalizarii. Existenta numarului mare de programe in limbi straine (engleza, franceza si germana), precum si posibilitatea de a gazdui acesti studenti in caminele universitatii, a condus la o tendinta in crestere a numarului de studenti straini, iar in urmatoarea perioada a programului ne dorim sa mentinem aceasta tendinta.

UNSTPB urmareste sa devina un actor important si pe piata serviciilor educationale pentru pregatirea viitorilor ingineri din Comunitatea Europeana prin participarea la programe de masterat de tip Joint Master Degree (JMD), cu planuri de invatamant care se axeaza pe subiectele prioritarede cercetare in domenii precum: dezvoltarea durabila, digitalizarea, electromobilitatea, retelele electrice inteligente, nanotehnologiile, internetul lucrurilor, inteligenta artificiala etc. In prezent exista deja in UNSTPB doua programe JMD in desfasurare. Experienta dobandita in acest context constituie un avantaj major pentru cresterea numarului de proiecte KA2.

Piata fortei de munca ia in considerare importanta dimensiunii internationale a procesului de invatamant, includerea in CV a mobilitatii ERASMUS+ cresc sansele de angajare pentru aboslventii universitatii. Astfel, universitatea are ca obiectiv cresterea prestigiului inclusiv prin renumele companiilor care angajeaza absolventii sai, facilitand cautarea celor mai bune stimulente oferite studentilor sai pentru atragerea acestora sa aplice pentru obtinerea unui grant ERASMUS+.

Pentru evaluarea multi-anuala a dinamicii numarului de mobilitati, Biroul ERASMUS+ efectueaza si publica statistici pentru toate tipurile de mobilitate. Aceste statistici sunt folosite pentru a analiza performantele individuale ale facultatilor, respectiv pentru a lua decizii de stimulare si corectie.