Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice

Conducere

Decan

Prof. dr. ing. Sorin Ștefan BIRIȘ

Prodecan

Ș.l.dr.ing. Mihaela Florentina DUȚU

Prodecan

Ș.l.dr.ing. George Cătălin ION

Prodecan

Ș.l. dr. ing. Elena Mădălina Ștefan

Departamente

Mecanică

Director de departament

Prof. dr. ing. Andrei CRĂIFĂLEANU

Telefon:  +4021-402 94 39

Website: cat.mec.pub.ro

Sisteme biotehnice

Director de departament

Prof.dr.ing. Gheorghe Voicu

Telefon: +4021-402 91 32

Programe de Studii

Mașini și Instalații pentru Agricultură și Industria Alimentară
Informatică Aplicată în Ingineria Mediului
Ingineria Produselor Alimentare
Mecatronica Sistemelor Biotehnice

Inginerie şi Management în Protecţia Mediului
Tehnologii Avansate în Industria Alimentară
Cercetarea, Proiectarea şi Testarea Sistemelor Biotehnice
Controlul Zgomotelor şi Vibraţiilor
Inginerie şi Proiectare Asistate de Calculator pentru Maşini şi Structuri Mecanice

Contact

Informații

Industria alimentară, protecția mediului și agricultura sau mecatronica si robotica sunt sectoare fundamentale ale tuturor economiilor naționale, ele reprezentând garanția existenței independente a națiunilor.

Programul UE de redresare, care include mecanismul de redresare și de reziliență, isi propune sa transforme Uniunea într-o economie modernă, competitivă și eficientă avand ca prioritati Pactul ecologic european – pentru crearea unei Europe neutre din punct de vedere climatic până în 2050 si O Europă pregătită pentru era digitală – Tehnologii de ultimă generație la dispoziția cetățenilor, Astfel, trebuie să le oferim tinerilor care pătrund destul de greu pe piața forței de muncă, toate șansele de a-și dezvolta întregul potențial pentru a contribui la modelarea viitorului și pentru a beneficia pe deplin de tranziția verde și digital. În acest context, necesarul de specialiști din domeniile sus-amintite este din ce în ce mai ridicat.

Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice vine în întâmpinarea acestei cereri cu specializări nu doar moderne, ci și necesare, care fac parte din patru sectoare fundamentale ale economiei: inginerie mecanică, ingineria mediului, ingineria produselor alimentare, mecatronică și robotică.

Cei care sunt atrași de problemele deosebit de vaste privind ecologia și protecția mediului se pot înscrie la specializarea Informatică Aplicată în Ingineria Mediului.

Cei care doresc să devină ingineri mecanici, specialiști în construcția și exploatarea mașinilor și instalațiilor pentru industria alimentară și a mașinilor agricole pot opta pentru specializarea Mașini și Instalații pentru Agricultură și Industria Alimentară.

Cei preocupati de aspectele de mare sensibilitate și actualitate din industria alimentară, asigurarea siguranței și securității alimentare, acoperind intregul lanț de producție de la materiile prime până la produsul finit, pot alege specializarea Ingineria Produselor Alimentare. Pentru cei interesați să aplice principiile mecatronicii în domeniul sistemelor biotehnice, să combine electronica, programarea și ingineria mecanică pentru a proiecta mașini, instalații și echipamente cu funcționare automată sau autonomă a fost creată specializarea Mecatronica Sistemelor Biotehnice.

Absolvenții cu rezultate bune pot continua pregătirea în cadrul studiilor universitare de masterat, care asigură aprofundarea în domeniul studiilor de licență sau într-un domeniu apropiat, dezvoltarea capacităților de cercetare științifică, constituind totodată o bază necesară și obligatorie pentru studiile doctorale.

Posibilitățile de angajare ale absolvenților sunt deosebit de variate; ei își pot pune în valoare cunoștințele ca ingineri, în cadrul unor firme care au în obiectul de activitate concepția, proiectarea, fabricarea și întreținerea mașinilor și echipamentelor destinate industriei alimentare (industria cărnii, a laptelui, industria extractivă și fermentativă, panificație, prelucrarea legumelor și a fructelor etc.), instalațiilor pentru protecția mediului și biotehnologii, pentru exploatarea și repararea sistemelor tehnice din agricultură, precum și activități manageriale în domeniile sus-menționate.